Een " Spieker " , (in Vlaanderen spijker genaamd.)
Spiekers zijn van oorsprong gebouwen waarin voedsel werd opgeslagen, voornamelijk graan. Deze gebouwen hadden dikke muren, een zware toegangsdeur en kleine luikjes.
Een spieker telde vaak meerdere verdiepingen.
In tijden van gevaar kon de familie zich terugtrekken in deze gebouwen.
Het eikenhout had vaak een rood-bruine "Ossebloed" kleur. Het werd gemaakt van "Moeras ijzer erts" vermengd met biestemelk.
Op deze koektrommel
staat o.a. de "Spieker".
De bouw van de Winterswijkse spieker.
Koektrommel met mijn model.
De ruimte vlak onder de balken werd opgevuld met schuine stenen.
hierbij kon je zien of de metselaar rechts of linkshandig was.
Naast de "Spieker" staat een ( Direct gestookte ) steenoven.
Hoe werkt een steenoven? Een steenoven is, zoals de naam al verklapt, opgebouwd uit stenen of in ieder geval een steenachtig materiaal. De warmte die vrij komt bij het verbranden van het hout wordt opgeslagen in de stenen van de oven, het hout gaat er daarna uit en het brooddeeg er in.
Er staat in Limburg in Bommerig ( Gemeente "Gulpen" ) een "Bakhuis"
Wanneer de bakoven is gevestigd in een bakhuisje staan deze huisjes in enkele gevallen aan de straatzijde van het erf. Dit kan erop wijzen dat de oven werd gedeeld met een of meerdere buren. Buurtbewoners mochten de bakovens tegen een vergoeding gebruiken. In dit soort situaties was vaak vastgelegd dat men geen eigen bakoven mocht bouwen op het erf en zodoende verplicht was gebruik te maken van de gezamenlijke bakoven.
De bakoven was eigenlijk open, maar ik heb hem gesloten gemaakt.
Het vakwerk er op gemaakt en daarna de tussenruimtes gevuld.
Eigenlijk is het bakhuisje maar erg klein !